Svinišće su naselje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nalazi se podno Omiške Dinare, sa sjeverne strane.

Spominje se 1315. u povelji, kojom hrvatski knez Juraj Šubić iz grada Klisa priznaje Breljanima, Rogožđanima, Svinišćanima i Kučićanima iste povlastice kao i ostalim pripadnicima ondašnje omiške komune.

POVIJEST GRADA OMIŠA

Nema mnogo gradova na svijetu koji svoju povijest broje u tisućama godina, ali Omiš je jedan od njih!

Još od antičkih vremena, prije više od 2.000 godina, ušće Cetine trajno je naseljeno, a povjesničari smatraju kako je preteča današnjeg Omiša maleno naselje Oneum koje se nalazilo u samom podnožju velikog brda sjeverno od grada – Omiške Dinare.

S vremenom je lokalno stanovništvo svoje kuće počelo graditi sve bliže moru, a za to su imali itekako dobar razlog. Stari Omišani su, naime, bili gusari!

Čitavo 12. i 13.stoljeće omiški gusari bili su vladari mora od Splita do Dubrovnika, a svi brodovi koji su prolazili kraj ovog malenog grada na ušću Cetine morali su plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim gusarima iz koje su tek rijetki od njih izlazili kao pobjednici.

Omišani su tako, pod vodstvom čuvenih knezova Kačića, gotovo dva stoljeća vladali velikim dijelom Jadrana i napadali trgovačke brodove bogatih gradova poput Splita, Kotora, Dubrovnika i Venecije pa čak i papinske galije koje su Jadranom plovile prema dalekoj Palestini.

S vremenom, gusari su postali toliko moćni da je 1221. godine papa Honorije III. protiv Omišana poveo križarski rat koji je izgubio, no nepunih 60 godina kasnije Mlečani su, također po papinskom nalogu, protiv gusara s Cetine poveli drugi križarski rat, ovaj put s nešto više uspjeha.

Bio je to jedan od rijetkih omiških poraza u pomorskim bitkama, ali i veoma bolan. Knezovi Kačići nedugo nakon izgubljene bitke s Mlečanima pobjegli su iz grada, a njihova moć značajno je oslabjela. Iako su se i dalje bavili gusarenjem, Omišani su izvore prihoda sve češće tražili u poljoprivredi i ribarenju.

U petnaestom stoljeću Omišani su i službeno priznali vlast Mletačke republike, a u tom periodu grad je postao i važno administrativno i vojno uporište te je opasan velikim zidinama.

Upravo za vrijeme Mletačke republike Omiš dobiva karakteristične obrise koji ga krase i danas. Budući da se razvijao unutar velikih zidina, graditelji na raspolaganju nisu imali prostora za gradnju širokih aleja i raskošnih kuća. Gradske ulice bile su veoma uske, a presjecali su ih tek brojni trgovi na kojima se odvijao javni život u ranom Novom vijeku.

No, grad je s vremenom jednostavno postao prevelik i prenapučen da bi bio ograničen velikim zidinama. Nedugo nakon propasti Mletačke republike, početkom 19. stoljeća, Omišani su odlučili porušiti stari zid, a kao jedan od rijetkih podsjetnika na kamenog gorostasa koji ih je stotinama godina štitio od neprijatelja danas možemo vidjeti tek vrata istočnom dijelu grada te kulu Turjun u ulici Fošal.

Nakon raspada Mletačke republike, Omiš početkom 19. stoljeća pada pod vlast Austrije, zatim 1807. godine zajedno s čitavom Dalmacijom postaje dio Napoleonove Francuske, da bi se već 1813. godine vratio Austriji pod čijom vlašću ostaje sve do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Nakon toga Omiš, kao i veći dio Hrvatske, prolazi kroz dvije Jugoslavije, a 1991. godine svoju turbulentnu povijest zaključuje postavši dijelom nezavisne i suverene Republike Hrvatske.

Rivijera

Južno od samog grada Omiša, duž gotovo 20 kilometara dugačke obale prostire se Omiška rivijera s brojnim malenim naseljima i ribarskim mjestima, smještenim tek nekoliko metara od mora, koja nude bijeg od vreve i zagušenosti grada. Svako od ovih mjesta ima svoju povijest i, premda su geografski veoma bliska, svako od njih turistima nudi nešto novo. Duž rivijere čekaju vas deseci trgovina, restorana, hotela i stotine privatnih apartmana u kojima se možete smjestiti i istinski se opustiti. Naime, gotovo svaka kuća smještena na Omiškoj rivijeri dolazi s pogledom na more.

Nemira

Najbliže Omišu smjestila se Nemira, mirno primorsko naselje (uvala), u kojem ćete, daleko do gradske gužve i gustog prometa, odmor provoditi u miru i tišini, uživajući u čistom moru i hladu borovih stabala.

Stanići

Stanići su staro ribarsko naselje poznato po dugim šljunčanim plažama i čuvenoj uvali Velika luka u kojoj možete uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Čelina

Tik do Stanića pronaći ćete i Čelinu – tipično dalmatinsko mjesto u kojem ljudi stoljećima žive s morem i od mora. Današnja Čelina smještena je uz samu Jadransku magistralu, a ako upravo ovo mjesto odaberete kao svoju destinaciju za odmor, svakako odvojite jedno popodne za posjet više od 800 godina starom selu Čelina.

Lokva Rogoznica

Više od 700 godina staro selo Lokva Rogoznica utemeljilo je, kaže legenda, sedam plemićkih obitelji koje su od ugarskog kralja Bele IV dobile zemlju na kojoj su se bavili stočarstvom, ribarstvom, poljoprivredom, a posebno su se isticali u proizvodnji vina. U tim davnim vremenima mještani Rogoznice u prvom su redu bili težaci te su se njihove kuće nalazile pod samim obroncima Omiške Dinare, a putovi koji su stari Rogozničani koristili kako bi u ljetnim mjesecima došli do životno važnih izvora vode na morskoj obali koriste se i danas.

Nakon što je selom prošla magistrala, mještani počinju izgrađivati svoje kuće u blizini mora i Lokva postaje poznato turističko odredište koje svojim posjetiteljima nudi plaže idealne za opuštanje, netaknutu prirodu te komadić povijesti koji možete iskusiti posjetom starom selu u kojem će vas dočekati mnogobrojne crkvice, neke starije i od 500 godina! Posebno zanimljiva je crkva svetog Vida locirana na samom vrhu Omiške Dinare (639m) do koje vodi dobro uređen pješački put, idealan za popodnevni ili ranojutarnji izlet. Posebno je zanimljivo kako su se sve do druge polovice 20. stoljeća mještani Lokve Rogoznice bavili salbunjerstvom – danas izumrlom tradicionalnom tehnikom vađenja morskog pjeska, a prema nekim izvorima upravo je na području Lokve u davnom 13. stoljeću napisan „Rogoznički zakonik“, jedan od najstarijih pravnih dokumenata na ovom području.

Medići i Mimice

Samo deset kilometara od Omiša i 25 kilometara od Makarske smjestili su se Medići i Mimice. Dva su to tipična mediteranska mjesta koja se međusobno savršeno nadopunjuju. U Medićima ćete pronaći mir i jednu od najljepših plaža na omiškoj rivijeri. Sitan šljunak i zbog povoljnog rasporeda struja uvijek kristalno čisto more u Mediće svakog ljeta privlače sve više vjernih posjetitelja. A kad se zasitite pomalo robinzonskog odmora u Medićima, laganom šetnjom za samo desetak minuta stižete do Mimica, turističkog bisera poznatog po brojnim restoranima, trgovinama i lokalnim ribarima od kojih po vrlo povoljnoj cijeni možete kupiti razne vrste svježe ribe. Mimice pišu svoju povijest više od tri stoljeća, o čemu svjedoče spomenici pored crkve u starom dijelu mjesta, među čijim se uskim kaleticama i starim kamenim kućama na svakom koraku ćuti duh prošloga vremena. Posljednjih je godina starom selu Mimice novi život udahnula i već nadaleko poznata „likovna kolonija“ – dobro organizirana umjetnička radionica na kojoj ćete, inspirirani nevjerojatnim krajolikom Mimica, zasigurno rasplamsati svoju kreativnu stranu.

Marušići


Iako relativno maleno, Marušići su mjesto brojnih plaža i skrivenih uvala – od zanimljivih šljunčanih i kamenih plaža pogodnih za obitelji s djecom, pa sve do onih skrovitijih, savršenih za parove koji će uživati u intimi koju nudi bujna mediteranska vegetacija.

Pisak

Najudaljenije mjesto omiške rivijere je Pisak – istinska oaza i po mnogima jedno od najljepših mjesta rivijere. Stanovnici Piska čuveni su ribari, a na ovom se području proizvode vrhunska vina i maslinovo ulje. Iako relativno maleno mjesto, Pisak svojim posjetiteljima nudi i pješčane i šljunčane plaže, a u neposrednoj blizini naselja nalazi se i čuvena uvala Vruja – jedna od najboljih lokacija za ronjenje i podvodni ribolov na čitavom Jadranu.

Poljica

Poljica – skupine sela iznimno bogate povijesti koja su se smjestila podno velike planine Mosor.

Poljica su ruralno područje i oaza mira, ali kroz povijest su se na ovom području vodile mnoge značajne bitke.

Od trinaestog stoljeća na prostoru današnjih Poljica prostirala se Poljička republika, koja je do danas ostala jedinstvena zbog izrazito naprednog administrativnog i društvenog uređenja. Naime, Poljičkom republikom vladao je – puk, koji je svake godine na blagdan sv. Jure glasovanjem birao svog vođu – velikog poljičkog kneza.

Jedan od temeljnih pravnih akata na temelju kojeg je funkcionirala Poljička republika je Poljički statut nastao u 14. stoljeću. Radi se o dokumentu neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku povijest, kojim su detaljno uređeni ekonomski i društveni odnosi u Poljičkoj republici.

Također, radi se o dokumentu koji zorno pokazuje koliko su u napredni bili stari Poljičani koji su živjeli u jednom od malobrojnih istinski demokratski uređenih društava tog vremena. Poljička republika bila je toliko dobro uređen sistem da danas neki znanstvenici smatraju kako je upravo posjet ovom kraju velikog pisca Thomasa Moorea inspirirao za pisanje svog najvećeg djela indikativnog naziva – “Utopija”.

Poljička republika prestala je postojati 1807. godine nakon dolaska Napoleonove vojske na ova područja, a kao trajni svjedoci njene sedam stotina godina duge povijesti danas nam ostaju mnogobrojne crkvice i kuće (npr. Ranokršćanska crkva u Podgrađu (V st.), crkva Porođenja Blažene Djevice Marije i groblje u Tugarama (XVIII st.), 13. rimska Villa Rustica (V st.)), čuveni Poljički statut i – poljički soparnik, tradicionalno poljičko jelo toliko ukusno da je danas uvršteno na službeni popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Osim soparnika i čuvenog Statuta, najpoznatije poljičke turističke atrakcije su:
– Crkva i Muzej Poljica iz 6. stoljeća – stara ranokršćanska crkva danas svjedoči o bogatom životu u Poljicima još od antičkih vremena, a u Povijesnom muzeju Poljica pronaći ćete vrijednu povijesnu zbirku iz koje možete naučiti nešto više o poljičkoj kulturi i svakodnevnom životu starih Poljičana.

– Pavića most – jedan od najstarijih mostova preko rijeke Cetine sagrađen je davne 1900. godine, a, usprkos zubu vremena i minama koje su ga oštetile u Drugom svjetskom ratu, kameni most je u upotrebi i danas. Godine 2012. nakon opsežnih radova dodatno je učvršćen i obnovljen te je mostom danas moguće proći i automobilom.

– Gradac/Crkva sv. Jurja – izgrađena na 353 metra visokom brežuljku Gradac, crkva svetog Jurja jedna je od najljepših i najposjećenijih u čitavim Poljicima.

Kanjon rijeke Cetine

Najveće mogućnosti za aktivan odmor pruža gotovo netaknuta priroda kanjona rijeke Cetine koji od davne 1963. uživa status zaštićenog prirodnog krajolika.
U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima nešto za ponuditi svakome. Ako ste ljubitelj adrenalina, nećete propustiti zipline, kanjoning, kayaking ili rafting, a ako pak niste ovisnik o adrenalinu, budite bez brige – dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom ili jednostavno uživanje u dalmatinskim specijalitetima usred jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj su iskustva koja će rijetke ostaviti ravnodušnima.
Kao podsjetnik na turbulentnu povijest ovih krajeva, gotovo čitavim tokom rijeke Cetine protežu se i brojne srednjovjekovne utvrde. Neke od njih dobro su skrivene i djelomično razrušene, dok druge i danas ponosno stoje na svojim uzvisinama i služe kao vidikovci s kojih puca pogled na kanjon.
Najpoznatija od njih je utvrda Viseć koja se nalazi u blizini poznatog izletišta Radmanove mlinice – još jednog od dragulja dobro skrivenih među netaknutom prirodom kanjona.Snaga rijeke Cetine još od 16. stoljeća koristila se za pokretanje mlina za pšenicu i brašno, a u 19. stoljeću lokalitet na kojem se nalazio mlin preuzima poznata omiška obitelj Radman koja ga s vremenom počinje koristiti kao ljetnikovac. Stari mlin u Radmanovim mlinicama postoji i danas, ali tek kao atrakcija za mnogobrojne turiste koji danas posjećuju Mlinice. Krajem 20. stoljeća ova lokacija postala je jedno od najpopularnijih izletišta u ovom dijelu Dalmacije, a posebno je zanimljivo i kako su, zbog specifičnog ugođaja i netaknute prirode, upravo Radmanove Mlinice između 1962. i 1969. godine poslužile kao veliki filmski set na otvorenom za snimanje serijala o slavnom Indijancu Winnetouu.

Aktivni odmor

Ako vaš idealan odmor uključuje i dozu adrenalina, onda s dolaskom u Omiš definitivno ne možete pogriješiti. Gotovo da ne postoji aktivnost na moru, vodi, planini ili u zraku koja se na širem području grada ne nudi.

Uistinu, nema mnogo gradova na svijetu gdje jutro možete započeti vožnjom po riječnim brzacima, oko podneva visiti na 100 metara visokoj žici usred kanjona Cetine, predvečer se uz pomoć profesionalnih instruktora popeti na planinski vrh i zatim paraglideom skočiti do prekrasne pješčane plaže gdje se prije kraja dana još stignete i okupati. Kad odmor provodite u Omišu, pitanje je samo koliko različitih aktivnosti u jednom danu vaše tijelo može izdržati! Ali, budite bez brige, da biste uživali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom ne trebate biti u savršenoj fizičkoj spremi. Većina aktivnosti prilagođena je svim uzrastima, a u nastavku donosimo samo dijelić bogate ponude adrenalinskih doživljaja na području Omiša.

Zipline

Zipline je jedan od najnovijih dodataka u turističkoj ponudi grada i, reći će mnogi, jedan od najspektakularnijih. Tijekom trosatne zipline avanture na uistinu jedinstven način iskusit ćete prekrasni kanjon rijeke Cetine. Koliko jedinstven način, pitate se? Više od tri sata jurnjave na 2 kilometra dugačkim žicama od kojih se neke nalaze na visini većoj od 100 metara, toliko jedinstveno.
Svoju zipline avanturu definitivno ćete prepričavati prijateljima dugo nakon povratka s odmora, a za izazivanje maksimalne količine ljubomore na zaboravite tijekom jurnjave kanjonom izdvojiti sekundu ili dvije za fotografije.

Tematske staze

Jedna od prednosti odmora u Omišu su i dugačke tematske staze koje zahvaljujući trudu lokalnih entuzijasta svake godine postaju sve brojnijima. Danas tako postoji nekoliko desetaka staza kojima se možete uputiti – kamo god poželite! Iz centra Omiša za samo nekoliko sati dobro uređenim stazama možete stići do najviših vrhova okolnih planina, starih gusarskih utvrda, prekrasnih vidikovaca ili brojnih pitoresknih sela. U kojem god smjeru krenuli, pronaći ćete stazu koja će vas kroz netaknutu prirodu odvesti do kakvog skrovitog mjesta kojeg ne možete pronaći na turističkim kartama. Omiš je mjesto brojnih iznenađenja, pitanje je samo jeste li dovoljno odvažni da ih sve pronađete?

Hiking i Treking

Grad Omiš okružen je strmim brdima. Omiška Dinara, Komorjak i Mosor stoljećima su služili kao prirodna zaštita od neprijatelja, dok su danas ova brda idealne lokacije za planinarske izlete. Osim dobro označenih tematskih staza namijenjenih rekreativcima koje su pogodne za izlete tokom čitave godine, na brdima uz Omiš svakog se proljeća održava i Proljetni treking kup – skup planinarskih maratona na kojima se, osim izdržljivosti, testira i snalažljivost te orijentacija u prirodi.
Proljetni treking kup danas čine tri natjecanja – Imbertrek, Jesenice treking kup i jedno od najstarijih treking natjecanja u Hrvatskoj – Mosor Grebbening.
Kup svake godine u Omiš i okolicu privuče na stotine profesionalnih sportaša, ali i rekreativaca koji se natječu na nešto kraćim i lakšim dionicama. Proljetni treking kup natjecanje je koje slavi prirodu i promovira zdrav način života, a, iako se formalno radi o utrci, od vremena u kojem će proći zadanu stazu većini natjecatelja bitnije je vrijeme koje će na planini provesti u druženju s prijateljima i obitelji. U tome je, zapravo, prava čar trekinga.

Velika i Mala Gubavica

Desecima tisuća godina rijeka Cetina oblikovala je krajolik kojim je prolazila – nosila kamenja, “rezala” planine i probijala svoj put do ušća u more. Na tom tisućljetnom putu stvorila je jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj, mjesto na kojem se iza svakog kuta krije neko iznenađenje. A možda najljepše od svih dva su slapa, Velika (49 metara) i Mala (7 metara) Gubavica, smještena pokraj sela Zadvarje. Ono što ove slapove čini posebnima među stotinama drugih na svijetu je to što se pod njima možete – kupati.

Rafting

Rafting na rijeci Cetini više od dva desetljeća omiljena je aktivnost brojnih turista koji borave u Omišu. Ova riječna avantura posebno je privlačna jer se po potrebi može prilagoditi svima. Obitelji s djecom i starije osobe uživat će u laganom veslanju kroz netaknutu prirodu, dok će ljubitelji adrenalina krenuti drugom rutom na kojoj ih čeka odmjeravanje snaga s mnogobrojnim riječnim brzacima. Rafting na Cetini idiličan je i miran izlet u prirodu koji se, ako to poželite, u času pretvara u prvoklasnu adrenalinsku avanturu. Odluka je samo vaša!

Kayaking

Za one koji vole imati potpunu kontrolu pri istraživanju kanjona Cetine tu je – kayaking. Slično kao i u slučaju raftinga, razina adrenalina koju ćete iskusiti uvelike ovisi o ruti koju odaberete. U malenim kajacima jednosjedima ili dvosjedima moći ćete detaljno istražiti najskrivenije kutke kanjona. Kad se nađete u kajaku s veslom u rukama mogućnosti su praktički neograničene, pitanje je samo – koju ćete rutu odabrati?

Canyoning

Rafting, kayaking i zipline su iskustva koja definitivno nećete brzo zaboraviti, ali ako uistinu želite iskusiti sve čari rijeke Cetine onda nema boljeg načina za to od Canyoninga – adrenalinskog iskustva koje kombinira šetnju uz (i kroz!) Cetinu, kupanje ispod slapova te savladavanje riječnih brzaca. Na Canyoningu rijeku uistinu možete osjetiti, doslovno i figurativno. I, budite oprezni, s ove aktivnosti nitko ne izlazi suhe kože 😉

Ronjenje

U Omišu i mnogim manjim mjestima na njegovoj rivijeri kriju se neke od najljepših plaža i uvala u Dalmaciji, a mogućnosti za ronjenje i istraživanje podmorja na ovom području jedne su od boljih na čitavom Jadranu. Omiš jednostavno ima sve – od plitkih podmorskih ravnica dostupnih svima, do dubokih i skrivenih hridi koje će istražiti samo iskusniji ronioci. Ah, da, jednu sitnicu smo zaboravili spomenuti. Na samo tri metra dubine u neposrednoj blizini centralne gradske plaže nalazi se i potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata. A znate kako kažu, gdje ima potopljenih brodova, ni skriveno blago nije daleko…

Iskusnije ronioce svakako će oduševiti uvala Vruja – jedna od najboljih ronilačkih lokacija u Hrvatskoj. Na ovom mjestu nalazi se veliki podvodni izvor te je mjesto zbog miješanja slatke i slane vode izrazito bogato ribom i stoga jedna od omiljenih lokacija za zaron podvodnih ribolovaca. Na lokalitetu Vruja mogući su zaroni dublji od 100 metara, dok je dno gotovo u potpunosti neistraženo jer nijedna od mnogobrojnih podvodnih ekspedicija nije uspjela odrediti točnu dubinu na kojoj se nalazi izvor Vruja po kojem je čitava uvala dobila ime. Ali oprez, ovo nemojte shvatiti kao izazov! Ronjenje na takvim dubinama izrazito je opasan sport i rekreativne zarone dozvoljeno je raditi samo uz stručnu pomoć. Ako ste ipak dovoljno odvažni i nađete se u dubinama Vruje, dobro otvorite oči. Prema lokalnoj legendi, na samom dnu, tik do velikog izvora, nalazi se drevni potopljeni grad prepun raznih bogatstava.

Slobodno penjanje

Pogled s Mirabele ili Fortice je definitivno iskustvo koje ćete dugo pamtiti, ali ništa nije bolje od pogleda kojeg ste izborili – vlastitim rukama. Omiš je nadaleko poznat kao jedna od dvije najbolje lokacije za slobodno penjanje u Hrvatskoj, a ljubitelje adrenalina posebno privlači činjenica da do gotovo svih smjerova mogu stići za samo nekoliko minuta iz centra grada. Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusni penjač, u Omišu ćete pronaći smjer za sebe. Ovdje možete učiniti svoje prve penjačke korake, ali možete i uistinu testirati vlastite mogućnosti. Što god da odaberete, na vrhu vas uvijek čeka fantastična nagrada – nevjerojatan pogled na crvene krovove staroga grada, brojne dalmatinske otoke ili pak kanjon rijeke Cetine. I napomena za kraj, obavezna penjačka oprema u ovim krajevima uključuje i fotoaparat! Na koju god se stranu s vrha planine okrenuli, zateći će vas pogled koji vrijedi zabilježiti.